Det är fan inte lätt att vara kvinna alla gånger!

Tyvärr har jag oturen att lida av PMS, som drabbar 75 % av alla kvinnor. På morgonen när jag vaknar känner jag för att döda någon. Det går inte att styra över hormonerna hur gärna man än vill. Inte nog med det, jag är svullen i magen så folk som inte har träffat mig på länge kan lätt tro att jag är gravid i femte månaden. Det går inte och knäppa jeansen, för att inte tala om hur brösten ömmar. Tror folk sen att man kan sitta och vara glad? Med byxorna halvt uppknäppta bland folk? Vissa kvinnor har det lindrigare men vi som är drabbade har ett helvete. Det är väldigt lätt att göra sig osams med folk på grund av PMS:et. Till de stackars männen som har de jobbigt när de är förkylda, tänk om män skulle ha PMS? Då skulle sjukhusen vara överfyllda, sjukskrivningar m m. Männen kommer som vanligt lindrigt undan. Vi kvinnor har mens från ca 13 års ålder och jag vette fan hur länge det ska hålla på, ger mig fan på att jag kommer att ha det tills jag är 90 år.

Länk till PMS:
http://www.rfsu.se/har_du_mens_eller_.asp

Besvär före mens: "När man har PMS, premenstruella spänningar, är det vanligt med ömmande bröst, huvudvärk eller att man känner sig svullen i kroppen. Man kan även känna förändringar i humöret, många blir nedstämda eller lättirriterade. PMS är vanligt, ungefär hälften av alla kvinnor drabbas. Många vill få hjälp och behandling för besvären. Dessa besvär försvinner i allmänhet när mensblödningen sätter igång, men det händer att besvären överlappar varandra. När blödningen har börjat är det vanligt att man förutom menssmärtor även mår illa, får yrsel eller svimningskänsla och känner sig kallsvettig.

Berätta för omgivningen: "Eftersom PMS kommer regelbundet kan man lära sig planera och förbereda omgivningen på när det är dags för en period med skiftande humör. Om familj, vänner och arbetskamrater vet vad som är orsaken kan de lättare förstå och ge stöd. Det kan också vara skönt att påminna sig själv om att de plötsliga humörsvängningarna beror på PMS och att de snart går över. För att vara bättre förberedd kan man till exempel skriva in de aktuella dagarna i en kalender".

MENSKARENS???? "Hösten 2004 uttalade sig dock den då tillträdande jämställdhetsministern Jens Orback i frågan. Enligt en undersökning från Temo upplevde var tredje svensk kvinna mellan 20 och 35 år att menstruationen påverkade deras arbete eller studier. För 11 procent av de tillfrågade var smärtorna så svåra att de tvingats stanna hemma från jobbet. Något som innebar att de, förutom de fysiska smärtorna, även drabbades av förlorad inkomst. Detta vände sig Orback emot:

? Är man sjuk måste man sjukanmäla sig och då drabbas man av en karensdag, men det borde man se över, sa han till Expressen (2004-11-01).

Förslaget som diskuterades var att inte drabbas av en karensdag ifall man var inkapabel att jobba på grund av mensbesvär.

Forskningen om att hitta lindring eller botemedel mot dessa besvär har inte heller kommit långt.

? Den här typen av forskning är väldigt lågprioriterad och nästan omöjlig att få pengar till. Det behöver verkligen skapas en opinion för att dessa frågor ska få tillräcklig uppmärksamhet, sa Britt-Marie Landgren, professor i gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen (2004-11-02). Men sedan dess har det varit tyst i frågan om menskarens.


Alla vi tjejer har någon gång fått höra: har du mens eller? om man visar sig vara irriterad, arg eller visat starka känslor. En vanlig myt är att det måste finnas något förklarbart skäl när kvinnor är utagerande eller visar känslor, medan det ofta uppfattas som en styrka hos män ifall de ryter ifrån. Det går tillbaka till Freud och hans idé om den hysteriska kvinnan, hysterikan, som måste botas. 

Eftersom det inte är en speciellt smickrande tanke att inte själv kunna styra över sin egen personlighet, utan att se sig som slav under hormonerna, blir man oftast ännu mer förbannad av att få ett ?har du mens eller?? slängt i ansiktet. Det trivialiserar och förlöjligar det man säger. Ett effektivt sätt att förminska en person.

Men jag hade i alla fall tur med vädret :-)


Tre postitiva ting som har hänt idag:
1) det går snart över
2) solsken över hela min stad
3) det tar sig sa mordbrännaren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0