Mikael Stjernvall - en utav de absolut mest fantastiska människor jag nånsin mött i mitt liv

Drog iväg på en tvådagars personalkonferens med jobbet. Vilket härligt gäng jag jobbar i. Positiva människor uti fingerspetsarna. Enormt mycket glädje på dessa två dagar. Jag fascineras av människor som har kämpat och kämpat och kämpat för att nå dit de är idag. Jag säger bara MIKAEL STJERNVALL - enorm människa, vilken livsglädje, vilken humor, vilken kämparglöd kort och gott FANTASTISK MÄNNISKA. Hur hade föddes med en cp-skada och lyckats se förbi hindren med sin skada. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är fortfarande omtumlad och tagen av hans föreläsning.

Har ni möjligheter och se honom GÖR DET - vänta inte en sekund.

"Mikael Stjernvall - en presentation

Det enklaste sättet att beskriva Mikael Stjernvall är att säga att han är en cp-skadad före detta elitidrottare - inom handikappidrotten - som idag arbetar som föreläsare och coach bl a. Det är bara det att denna beskrivning endast täcker in en liten del av Mikaels person och gärning.

I ovanstående kortfattade beskrivning av Mikael Stjernvall kom epitetet "cp-skadad" först. Det blir lätt så i vår etikettfixerade värld. Men Mikael har själv aldrig sett sig som i första hand cp-skadad. Han har också ända sedan han som liten lärde sig cykla överträffat alla förväntningar om vad han som cp-skadad kan göra. I stället för att fastna i ett handikapps begränsningar har Mikael från första början av sitt liv helt naturligt bara sett möjligheter.

Den slitna klyschan "att se hinder som möjligheter" har Mikael gjort till verklighet i sitt eget liv. Genom att han har bortsett från - eller "glömt" - sitt handikapp så har han gjort, och kunnat göra, sådant som han annars inte skulle ha gjort. Han har också genom detta förbättrat sin rörlighet, och sitt tal, betydligt.

-Folk har alltid fått påpeka att jag haft ett annorlundaskap. Men jag har klättrat i berg, jag har seglat över Atlanten, jag har tränat judo i 13 år...

Seglade över Atlanten gjorde Mikael 1988, från USA till Europa, i en seglats anordnad av handikapporganisationen Disabled People, under FN-flagg. Alla i besättningen var handikappade.

Tilläggas kan att Mikael också utövat några fler intressen: orientering, simning, deltagit i SM i Poetry Slam (16:e plats bland 96 deltagare), spelat teater och lärt sig spela piano med examenskonsert inför 500 åhörare bl a.

Mikael bor i Örebro där han sammanlever och samarbetar med Barbro Bronsberg, föreläsare och författare.


Mobbning

Mikael blev förstås mobbad för sitt handikapp under skoltiden, vilket kan ses som ett hinder i den personliga utvecklingen. Men Mikael ser det inte så.

-Genom att jag har blivit mobbad, utsatt, så har jag också fått ett redskap som har gjort att jag är fri idag. Hade jag inte blivit mobbad så hade jag inte varit fri, säger Mikael. -Men om du inte kommer ur mobbningen och inte kan se den andliga läxan i mobbningen, då är livet kört. För då lever du som en mobbningsdrabbad människa.

Mikael har också föreläst om mobbning på skolor. Han har en förmåga att i sina föreläsningar vända upp och ner på begreppen och "skaka fram" det som annars inte syns. Han visar hur begränsningar kan vändas till motsatsen. Mikael berättar - i den föreläsning undertecknad är åhörare till - på ett roande sätt hur han som den mobbade eleven en dag fick "konkurrens", då en mörkhyad pojke började i klassen. Mikael kallades "cp-jävel" och den nye för "Bongo-läppen"...

Mikael gick en årskurs 1 i en specialklass, men gick sedan hela grundskolan i den vanliga skolan i Södertälje där han växte upp i ett radhus. Han gick det vanliga gymnasiet på industriteknisk gren, och hade tillräckligt bra betyg för att komma in på robotteknikerutbildningen på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Men där blev det stopp därför att varken Volvo eller Saab, vilka var sponsorer till utbildningen, ville ge Mikael praktikplats p g a cp-skadan. Han slutade efter två veckor. Senare har Mikael hållit en föreläsning för lärarna på Ingenjörsskolan i Borås, vilka alla gått på Chalmers. En sorts revansch!

Stjärnan Stjernvall

Mikaels uppväxt var lite speciell också på det sättet att hans mamma genom kontakter i samhället inhyste månniskor i behov av bostad i det 96 kvadratmeter stora radhuset. Under Mikaels uppväxt bodde sammanlagt 17 olika personer i huset, bl a sex indiska studenter under mer än fyra år, av vilka Mikael lärde sig prata engelska redan innan han började skolan. Mikael har också en syster och tre bröder vilka är mellan sju och 23 år äldre.

Idrott har haft en stor plats i Mikaels liv. Han började träna när han var tolv år under en sommarlovsvistelse hos sin morfar i övre Norrland. Det var OS-året 1980. Först när Mikael var 20 år fick han veta att det fanns något som kallades Paralympics, handikapp-OS.

Åtta år senare, 1996, deltog Mikael i Paralympics i Atlanta, USA, i fyra grenar: längdhopp och löpning 100, 200 och 400 meter. Han gick till final i alla utom 400 meter. I längdhopp slog han världsrekord i sin skadeklass på 4, 98 m, vilket stod sig i tolv år. Ett par veckor tidigare hade legendariske Carl Lewis tagit sitt nionde OS-guld i samma längdhoppsgrop.

Trots världsrekordet vann Mikael inte tävlingen. Han var den enda i sin skadeklass som kvalificerat sig till OS. Därför flyttades han upp en skadeklass - vilket betydde att hans motståndare hade lägre funktionshinder - och han kom då på sjätte plats.

På 100 meter kom han sjua i finalen på 13,98. På 200 meter kom han också på sjunde plats på tiden 28,88. Den som provat på löpning förstår att det är bra tider med tanke på Mikaels handikapp. 4,98 i längdhopp är ännu mera imponerande. Mikael har också vunnit VM i längdhopp en gång och ett antal SM-tecken, därutöver medaljer i SM på 100, 200, 400, 800 meter löpning samt i spjut och kula.


Föreläsare

Mikael är utbildad idrottskonsulent - för elitidrottare. Han gick 1989--91 en utbildning till idrottsledare på Bosön, en förberedande utbildning för att bli idrottslärare.

Mikael fick inget jobb som idrottskonsulent utan gick arbetslös efter utbildningen. Det ledde fram till att han 1993 gick en Starta Eget-kurs. Hans affärsidé: att föreläsa. Mikael hade börjat föreläsa ett par år tidigare och hade föreläst några gånger om attityder och kommunikation för ungdomar.

Han fick höra att det inte skulle gå att försörja sig på föreläsningar, vilket blev en drivkraft för honom. Sedan han gick Starta Eget-kursen har han till större delen försörjt sig på föreläsningar. Han fick än en gång visa att det som inte går, går i alla fall!

Mikael har de senaste 15-16 åren föreläst på många olika ställen: skolor, universitet, företag och organisationer. Föreläsandet har med tiden blivit mer och mer av artisteri. När jag ser honom på Gustavsbergs Teater, där han föreläser för föräldrar till högstadieelever, använder han hela scenen. Han har publikens fulla uppmärksamhet från början till slut, i cirka två timmar, i något som är en blandning av föreläsning och show. Genom sin starka närvaro får han publiken att också bli närvarande. Som åhörare och åskådare följer man med på en hisnande färd i hans berg- och dalabana!

Passion

Mikael är en passionerad människa och en passionerad föreläsare. Passion är också en viktig del i det han pratar om och det han vill lära ut. Att vara passionerad är att vara uppslukad av någonting. När man är uppslukad av något är man också närvarande här och nu, menar Mikael.

-Jag kan ingenting om att föda barn, men jag kan tänka mig att en mamma har total närvaro när det händer. -Alla människor är ju någon gång i nuet. Det gäller att hålla det här nuet. Det är när du är i det flödet som du skapar fantastiska saker. När du är i nuet då är din träffsäkerhet hundra procent!

-När du gör det fullkomliga längdhoppet, när du är fullkomligt i nuet, då händer någonting. Och det som händer då går inte att förklara. Det tillståndet kallas för upplysningstillståndet, eller du är ett med dig själv. I Indien säger man Nirvana. Jag tror att vi alla är där, men vi har tagit på oss en massa filter, säger Mikael.

På tal om Nirvana så fick Mikael med sig en del indisk filosofi genom att han växte upp med indier i huset. -Jag är uppvuxen med tron att jag har ett syfte här på jorden. Att försöka hitta det som gör mig passionerad. Och när jag hittar den passionen kommer allting omkring mig att lösa sig.


Hur knyter du skorna? Att vara i nuet.

Coachning är en del av Mikaels verksamhet. Hans klienter träffar honom med regelbundenhet under lång tid och ges vägledning.

-Det första uppdraget folk får som kommer till mig är att hitta nuet och registrera vad dom gör. Det brukar ta tre, fyra veckor att lära sig registrera vad man gör, fast man övar på det varje dag. -Vi gör så mycket saker omedvetet. Hur knyter du skorna? Hur sätter du på dig strumporna? Hur svarar du i telefon? Vi gör en massa saker omedvetet! -Det är när man börjar registrera vad man gör som man kan få en uppfattning om nuet.

Mikael menar att vi går på "autopilot", efter ett inlärt beteende, och är därmed inte närvarande i nuet. Autopiloten är inte du! Genom att börja bli medvetna om vad vi gör - komma till nuet - börjar vi förändra vårt liv. Mikael har kommit till nuet. Och det är hans passion att vägleda andra människor hit!

Slutligen: en annan av Mikaels stora passioner är konst. Han målar och håller kurser i vad han kallar Energy Art. Han gör fantastiska abstrakta målningar: uttrycksfullt och färgstarkt, med mycket energi - som Mikael Stjernvall själv!"

hämtad från: http://www.life-motivational-speaker.com/press-mikael-stjernvall-anders-jansson.html





http://www.youtube.com/watch?v=35YivWEs3zw





snacka om redface

















http://www.youtube.com/watch?v=IsZwzIXZq3w





..................

FANTASTISKA DAGAR! TACK KFG!


Kommentarer
Postat av: Daniel

Som en konferens ska va! :)

2009-04-27 @ 21:57:42
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Tina i Falun

Ringde häromdagen, men nu vet jag varför det inte svarade....du hade "halleluja-moment"....puss puss ringer ikväll....

2009-04-28 @ 06:14:33
Postat av: Vickis

Jag ser att du varit på konferens med Ann-Sofie Larsson!!! Så ni har blivit jobbarkompisar?? Kul! Hälsa henne så gott,

//vickis

2009-04-28 @ 12:51:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0