Konflikter hit och dit!

Hur löser man en konflikt?

  1. Att identifiera och definiera problemet: Formulera problemet så att det inte uttrycker klander eller nedvärdering. Jag-budskap är alltid det mest verkningsfulla sättet att formulera ett problem. Du ska med andra ord utgå ifrån hur de själv känner och tänker. Be sedan motparten beskriva sin syn och sina känslor inför problemet. Lyssna aktivt, dvs låt denne tala till punkt, försök att förstå motparten och ställ kontrollfrågor för att se till att du inte missförstått något. Motpartens formulering av problemet kan leda till att du ser allting i ett nytt ljus. Du får dock inte ge för svagt uttryck för dina egna känslor. Om du gör det kanske motparten inte är särskilt motiverad att göra något åt problemet. Innan ni går vidare till steg 2, bör ni vara säkra på att båda parter accepterar definitionen av problemet. Förvissa dig att motparten har förstått att ni ska söka efter en lösning som kan tillgodose bådas behov - en lösning sådan att ingen kommer att förlora.
  2. Att komma med olika förslag till lösning: Det är ofta svårt att finna en bra lösning omedelbart. Be motparten om förslag först - du kommer också att få tillfälle att föreslå egna lösningar. Använd aktivt lyssnande och respektera motpartens idéer. Försök att få fram ett antal tänkbara lösningar, innan ni värderar eller diskuterar någon speciell.
  3. Att värdera de olika lösningarna: Här gäller det att tänka kritiskt och vara så uppriktig som möjligt. Även här är aktivt lyssnade viktigt.
  4. Att fatta ett beslut: En gemensam överenskommelse om en lösning är nödvändig. Ni bör formulera lösningen för att förvissa er om att ni båda är klara över vad ni ska besluta. Gör inte misstaget att försöka övertala eller utöva påtryckningar på motparten om en viss lösnings fördelar. Om inte motparten känner sig fri att välja en lösning, som han/hon kan acceptera, finns det risk att inget händer.
  5. Att genomföra lösningen: Omedelbart efter att ni kommit överens om en lösning, är det i regel nödvändigt att diskutera hur den ska genomföras. Vem ska göra vad och när? Om motparten inte fullföljer sin del av överenskommelsen bör du konfrontera denne med jag-budskap. Undvik fallgropen att ständigt påminna motparten om att göra vissa uppgifter - denne blir då beroende av dina påminnelser istället för att ta ansvar för sitt eget beteende.
  6. Att genomföra en uppföljande värdering av beslutet: Ibland kommer ni att märka att det finns svagheter i era lösningar. Ni bör båda ha klart för er att lösningar alltid kan revideras, men att ingen av er godtyckligt kan ändra ett beslut. Ni måste gemensamt komma överens om alla förändringar - precis som ni tillsammans kom fram till det ursprungliga beslutet.

Hela livet är fullt av konflikter, på arbetsplatser, i idrottslag, bland vänner, i relationer med mera. Det viktiga är väl OM jag vill lösa en konflikt eller inte? Det vet bara de inblandade. Vissa konflikter låter jag bli och vissa tar jag tag i: Det beror helt på innebörden! Vad som ger energi och vad som tar energi!


"Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart"

visst känns det som sommaren är väldigt väldigt långt borta idag? Det är kallt och isande vindar. Har under senaste veckan mött solbrända människor som varit i Thailand och Australien. Dessa ser ut som hälsan själv.

Det för mig osökt in på ämnet hälsa. Vad gör jag för att förbättra min hälsa? Det gäller inte bara kostvanor och motion. Jag säger nej till saker som tar kraft från mig och som jag absolut inte har någon lust med. Dessa timmar som jag skulle ha varit på utan att jag ville, kan jag lägga på tid för att insupa energi. Valet ska vara lätt. Gör ingenting du inte vill. Lär dig och säga NEJ!

Energitjuvar, segråttor, bitterfittor - GO AWAY - i alla fall från mitt liv. Jag väljer människor som ger mig
- energi 
- ärlighet
- stabilitet
- lyhördhet
- generositet av sitt hjärta
- mat ...hahaha
- stöttning

Människor som inte vill ha mig i sitt liv kan även dessa göra ett val, istället för att snacka skit och inte repektera mig Jag har inte kommit till jorden som Moder Teresa men jag är jävligt nära ;-)

Varför kan inte människor lära sig och göra medvetna val? Eftersom livet ger kunskap och erfarenhet av att inte begå samma misstag gång på gång!


hela luften surrar, det är änglarna i himlen som för Sonia hurrar!Två fina och underbara människor. Sonia finns inte längre bland oss, hon dog alldeles för ung blott 30 år. Idag skulle hon ha fyllt 31 år.

Det här fotot har jag kopierat från Vania. Det visar så mycket ömhet och kärlek!
Mina tankar finns ofta hos Vania, Kim och resten av familjen
men idag har jag tänkt på Sonia och hennes familj i stort sett hela dagen!

- Va rädda om varandra
- be om förlåtelse om du tycker det är värt det
- välj glädje
- respektera människor du bryr dig om och älskar
- välj människor som ger dig något och som du får tillbaka av i vått och torrt

till sist sjunger jag för mig själv:
JA MÅ HON LEVA, JA MÅ HON LEVA!!!

Solen har lyst denna dag,
för det är Sonias födelsedag!
-

VIlken härlig stämning!Kan man bli annat än lyrisk!
Vad härligt och få hylla VSK till SM-guldet.
Vilken glädje, sköna känslor och vilka hyllningar!
Mera sånt till Vässan!!

Fem russin gick på promenad :-)

det var nog det roligaste igår att de kallade vårt event för "russindisco". Idag var vi fem person över 40 som tog en prommen, visserligen inga russin men vi är alla över 40. Vilken härlig och rolig promenad. Tänk vad vi har upplevt under alla våra år. Jag säger bara: VI RUSSIN HÅLLER IHOP!!

Dagen har bestått av massor med vätska, promenad, pizza, siesta och soffläge....

Sweet dreams alla russin och persikor!!!

SM-guld och en toppenfest samma dag :-)

Idag är jag stolt Västeråsare, SM-guld till VSK!!!!sen styling på Ett Strå VassareUnderbara Lena fixade håret på mig och MarianneFina i håret, känns kul och stå med två stycken som knappt är över 1,50

Rob`n Raz speladeVärldens bästa Staffan i mittenDessa tre härliga män spelade under kvällenHär samlar vi in alla biljetterhan kallade mig för tant men va rätt ok ändå :-)Peter var glad och firade brorsans SM-guldrak i ryggen, raka höfter, benföringen var ok MEN hållningen i axlarna....KATASTROF....eftersnacket

Kommentarer under kvällen:

"nu kommer hon som tror att hon är något" sagt av en av gästerna om mig

"du är ett unikum" sagt av en gammal basketkompis

"jag älskar dig" sagt av en man och det hade jag ingen aning om

tänk vad människor kan... människor är intressanta!
Idag blir det pepsi och pizza :-)
tack alla gäster för en toppenkväll
och
tack personalen på Pluto, Patrik och hans bror, Staffan, Marianne, Hasse, Rob´n and Raz!!!


kursat & guldstänk

Späckad första vecka på nya jobbet. På torsdagen drog jag till Stockholm på en intressant och givande kurs. Hann springa på Robert Gustafsson :-) snabbt hem, svirade om och iväg på Guldstänk!


jag är såååå trött MEN positivt trött, det var längesen jag kände så...

imorgon är det
YES WE CAN
ÄNTLIGEN!!!

SM guld i sikte?Helt plötsligt gillar jag bandy mer än nånsin!!!
Härlig vinst igår!
Nu hoppas jag på ett SM-guld på lördag!
HEJA VSK, HEJA VSK, HEJA VSK

ingen svullnad - ingen klåda - ansiktet är normalt

Det gick bra :-)
det känns kanon i håret.

fixat håret - håll alla jäkla tummar som finns....

preparerad med allergitabletter..
inte ner i hårbotten...
herregud, jag vill känna mig fin i håret :-)

Jag är INTE bitter

för att Måns inte vann...... jo, kanske lite. Igår satt vi mest som fågelholkar och tänkte "vad var det som hände"?.Det häftiga med musik är att alla har så olika tycke och smak. Men visst var det en skräll igår? Jag var skapligt nöjd när Måns ledde efter röstningen sen när folkets röster kom... ja då var jag inte lika stöddig!

Personligen var Måns min solklara favorit. Agnes har en bra låt likaså Alcazar. Däremot EMD:s låt var lite tam, de brukar ha mera drag. Ugglas låt kommer bli en hat-kärleks låt. Texten är banal MEN icke att förakta. Vi har alla varit där någon gång i livet.

Vinnaren då? En rejäl kvinna med enorma resurser inte bara när det gäller rösten. Jag har lyssnat på den några gånger och den är originell och som den sanna patriot jag är kommer jag självklart hålla tummarna när Malena åker till Moskva.
För då är det HEJA SVERIGE som gäller och jag är inte bitter, jag va lite bitter typ 30 minuter sen är det bara och samla ihop sig och se sanningen i vitögat. NU hejar jag på Malena i Moskva.

http://www.youtube.com/watch?v=swPY8P1VGzMi övrigt har jag haft en annorlunda och spännande helg.
after work med mina nya jobbarkompisar från 16.30-23-30 på kontoret
mysigt sällskap igår.... länge

Klara Färdiga Gå

Det står inte KFG för utan det står för Kompetens & Förändringsgruppen!.
Idag jag har jag tillbringat en kursdag på mitt nya jobb i Stockholm.
Känns finemang!
Det ska bli spännande.
Jag känner redan inspirationen glöda i mig!!
Hann strosa runt en sväng och känna pulsen.
Kollade lite festblåsor till kommande evenemang!

http://www.guldstank.se/

snart är det YES WE CAN oxå.
Nu tänker jag kasta mig i floden och flyta med.
Jag vill simma medströms inte motströms.

Sleep well blogg-friends!

"snälla snälla" näsa kan du sluta rinna?

Snälla, snälla, snälla, snälla
Jag ber dig snälla, snälla, snälla, snälla
stanna kvar hos mig
för jag behöver ju dig.
Ja alltså snälla, snälla, snälla, snälla.
Jag lyssnar snälla, snälla, snälla
Ja jag vet att det är lågt och be
men jag skiter i det.
Ja, för igår när du gick
i sista blicken som jag fick.
Jag kunde se
Ja, jag kunde se
Jag såg att du var på väg
till en annan kvinna
bort från mig.
Så snälla, snälla, snälla, snälla
Jag ber dig snälla låt mig inte sitta,
sitta ensam här.
Ja, medan du är här.
Så snälla hjälp mig fatta
hjälp mig att förstå.
Ja, vad har jag gjort för fel
som har fått dig att gå?
Ja, för det är väl så
Åh jag hatar, ja, att jag vet
ja, jag vet
ja, jag vet du kommer ge
allt du gav till mig
allt det det där jag fick
till en annan kvinna
och inte till mig

http://www.youtube.com/watch?v=uDcb8KGMJa0

Jag gillar Caroline af Ugglas. Vem har inte varit i den här situationen någon gång i livet och vet hur smärtsamt det är?
Jag tycker hon är äkta och skitcool
MEN
Måns Zelmerlöv kommer att ta hem det!!!

Heja LatteVilken härlig läsning i dagens Latte!
Jag sr fram emot en kanonkväll igen.
Biljetterna bara flyger iväg.
OBS! Öppettiden är 21-02

Vilken enorm tacksamhet jag har till alla mina underbara vänner, som skriver så enormt fina sms, är glada och stolta för min skull. Ni är bäst. Alla unga tjejer på Gina som utstrålar harmoni och glädje trots er ringa ålder. Tänk vad många yngre har kommit långt i sitt tänkade och agerande!

Idag är jag så förkyld som man bara kan vara. Men vad gör det?
Det är massa spännande på g, nytt jobb, nya människor, Guldstänk den 19 mars, YES WE CAN fest 21 mars och massa massa mer!
Jag ser fram emot en spännande vår!

Återigen: tack alla Ginor, Marianne, Pelle, Göran, Marie, Lena, Therese, Tina, Vania, Ann-Sofie, Ramona, Matte F, Lena, Stina, Åsa, Maj-Len, Maria, franska Eva, Evas mamma
och alla på fejjan
för alla fina ord ni har skrivit till mig, inte bara när det gäller jobb!
Härligt att ni kan leverera och inte bara tänka!

Så fort jag blir pigg då blir det: BOTTEN UPP OCH RESTEN I HÅRET!

Idag har jag fått euroforiska känslor

Vaknade riktigt dynförkyld, lånade Pelle och Mariannes bil och drog iväg på anställningsintervju i Uppsala!
Den gick suveränt bra. Träffade två trevliga kvinnor. Härliga personligheter och nära till skratt. När jag gick därifrån kände jag: JAG KOMMER FÅ JOBBET!!

Efter ungefär en halvtimme ringde de och sa att jag fick jobbet. Jag stannade till på en parkeringsficka och bara vrålade allt vad jag orkade: FY FAN VAD JAG ÄR BRA.... YIHAAAAAA!

Läs om min nya arbetsgivare på nedanstående länk:

http://www.kfg.se/

TUSEN TACK FÖR ALLA FINA SMS!!!


en förbaskat bra onsdag

min dotter har:

"Sfärocytos är den vanligaste av de ärftliga sjukdomar som ger ökad nedbrytning av de röda blodkropparna, så kallad hemolys. Röda blodkroppar bildas normalt i benmärgen och lever i ungefär 120 dagar för att sedan brytas ner i mjälten"
Defekten medför att de röda blodkropparna får en annorlunda form och blir rundare och större än normalt. På grund av detta fångas de upp i mjälten och bryts ner tidigare än vad de borde. Denna ökade nedbrytning kan oftast kompenseras av kroppen på så sätt att nybildningen av röda blodkroppar i benmärgen automatiskt ökar"

idag har hon varit på kontroll som hon gör varje år. Mjälten kändes bra och var inte större än förra besöket. Visar blodprovet ett skaplig bra blodvärde behöver hon inte komma upp nå mer i år, visar det lite sämre blir det ett besök till i år. Hon käkar folsyra, två tabletter i veckan! Hon är pigg som en mört, tack gode gud för det! Hon är den bästa presenten jag någonsin har fått i mitt liv, ÄLSKAR henne så det gör ont!

''''''''

fick ett samtal idag, ska på anställningsintervju på fredag - upp som en sol, ner som en pannkaka, upp som en sol igen :-)

'''''''

hade en härlig och mysig fika som vanligt med en intressant man

''''''

jag skulle ha köpt en lott idag!
fridens liljor alla glada!

ett fint halsband med turkost hjärta

Vad härligt det är med människor som uppmuntrar!!!!
på min stol låg en söt liten påse med ett handgjort halsband!
Tusen tack, Christina och Åsa!
Jag har på mig det idag!
kramar till er


Backen är i

jag vill göra ett medvetet val hur jag vill må!

vilken härlig bild!!


idag är det ett halvår sen Sonia lämnade ossTänk att när jag är vid Sonias grav ger det mig kraft att jag kan påverka i stort sett det mesta här livet.
Jag trodde aldrig det när jag för ett halvår sen var på begravningen.
Jag tar med mig några ljus och jag borstar och snö!
Tre gånger har det hänt att solen har tittat fram när jag står framför hennes grav trots att det har varit molnigt.
Jag tror att hon finns där, för jag ler mot himlen och tänker: DÄR är hon den underbara människan och det mår jag bra av!

Halvårsdagar, årsdagar och födelsedagar är jobbigt för de närmsta.
Tänker på dig Vania, Kim och resten av familjen idag!

det ena utesluter inte det andra...

Det blev inget jobb på arbetsförmedlingen. Juryn röstade inte på mig, Totally avslag!
Offerkofta på en timme, sen fick det räcka.
Pratat med två chefer om jobb och mailat min arbetsförmedlare gjorde jag direkt när offerkoftan togs av.
Nu ser jag framåt!

Relationer - är inte lätt. Det ska gudarna veta.
Känslor styr man inte över...
men jag är glad att jag har varit rak och ärligt med en ödmjukhet idag.
Tycker faktiskt att jag har varit bra som fan idag!

RSS 2.0